Lilypie - Personal pictureLilypie Kids Birthday tickers

2009. november 25., szerda

Jó verseny

Nem sok időm van, közeledik a karácsony és készülnek a meglepetéseim (már kb. 10 angyalkát "gyártottam" különféle anyagokból) és elkezdtem a drága keresztfiamnak kötni egy aranyos kis pulcsit. :o))))
DE!! Egy ismerősöm blogjában olvastam valamit, ami nem hagy nyugodni. Nekem nincs gyermekem, de már jó ideje tanítok, és több száz (ezer?) szülővel találkoztam, elvégeztem a pszichológiát, és sok mindennel találkoztam ott is.
A lényeg. Egy vidéki általános iskolában terítési versenyt tartottak. Először is meglepett, hogy terítési verseny?? Már hallottam ilyet, de általános iskolában?? Másodszor a képek alapján nagyon komoly asztalok készültek, nem olyan "gyerekesen" szépek, hanem felnőttesek. Ehhez jön még, hogy az infok szerint az anyukák már régen készülődnek, vita alakult ki közöttük,hogy pl. össze lehet tolni két asztalt vagy nem :O)))) Állítólag mindig ugyanazok nyerik (hiteles infom nincs)!!
Először a "Született feleségek" jutottak eszembe :o).
Majd az, hogy (és elnézést ha nem így van, de nekem ez jött le) mire jó ez a terítési verseny!! Kik játszanak?? A gyereke vagy az anyukák?? Ha az anyukák, akkor minek bevonni a gyerekeket?? Versenyezzenek az anyukák!!
Miért nem hagyták, hogy a gyerekek esetleg "béna, gyerekes" terítékeket készítsenek??? Még, ha veszítenek is, ott az alkotás öröme!!
Mire jó, hogy szülők összevesznek azon, hány asztalt lehet használni?? Mire tanítja ez a gyerekeket?
Mire jó, hogy mindig ugyanazok nyenek? Nekem úgy tűnik vigaszdíj, különdíj nincs, hogy a "vesztesek" is kaphassanak valami!!
MIRE VOLT JÓ ez a verseny?? Születtek szép asztalok!! ÉS?? A gyerekek mit kaptak (és most nem a kézzel fogható dolgokra gondolok!)
Egyébként nem ez az egyetlen verseny, az én lakóhelyemen például hasonlóan zajlik az egyik általános iskolában a farsangi bál.A jelmezverseny megnyerése presztízs kérdés!!
NEM vagyok szülő, de én más fajta versenyeket szeretnék a gyerekeimnek, tanítványaimnak.
Ne a vetélkedés legyen a lényeg, hanem az együttműködés, annak az öröme, hogy együtt "játszunk"!!
Az állandóan versenyeztettet gyerekek felnőttként is azt fogják szem előtt tartani, hogy csak a győzelem a lényeg, nem a részvétel!!
Így látom, de lehet, hogy nincs igazam!!
Legközelebb írok a saját iskolámról (középiskola) is, mi sem vagyunk "fenékig tejfel"! :o))

9 megjegyzés:

  1. Pedig nekem mindig olyan érzésem van,más helyen is csak az végez jó munkát,aki versenyeredményt tud felmutatni. Pofa be (nekem:))),ezt már mondtam néhányszor,és nem lettem népszerű.
    Mehetek még dolgozni????? :)))))

    VálaszTörlés
  2. Leírtam, a mi iskolánk se "fenékig tejfel"!! Sajnos nálunk is az a szemlélet van, hogy az a "kiváló" tanár, aki versenyeredményt mutat fel (esetleg mindig ugyanazzal a 2 gyerekkel :o/. Ez az én bánatom is!! Pl. tavaly évvégén én nem annak a kollégának adtam volna díjat, aki kapta, mert valóban volt versenyeredménye, de kiváló gyerekkel!! Azt miért nem díjazzuk, ha valaki elvisz olyan gyerekeket az érettségire, akik képességei nagyon gyengék vagy aki versenyre viszi a gyerekeket, pedig tudja,hogy nem fognak nyerni, de a részvétellel is tanulnak. LE LETTEM SZAVAZVA!! Érvelés: nekik nem mutatható ki az eredményük!! Nincs oklevél!???????? Így nekem is pofa be!! :o))))
    Mi az,hogy jöhetsz-e dolgozni!! Most sem értem miért maradtál otthon??? Az elhívatott pedagógus pénz nélkül, betegen is dolgozik!! :o))))))))

    VálaszTörlés
  3. Te tudod,vihetek egy kis vírust,bár állítólag nem influenza. De ha nem vagy válogatós:)))

    VálaszTörlés
  4. na ehhez csak annyit, hogy az emlitett irás szerzöje maga is gimnáziumi tanárnö, pillanatnyilag otthon van a picivel. Szegény mérlegre teszi minden szavát mert attol tart (a hallottak alapján nem ok nélkül) hogy ha renitenskedik, a kislánya issza meg a levét az iskolában. Ilyen is van...... de nagyon szomoru.

    VálaszTörlés
  5. Hát nagyon szomorú ,hogy itt tartunk! De ez a mi hibánk, már mint vezetők hibája is!! Bocsi érte! Majd még próbálkozom, hogy a mi iskolánkban legalább ne így legyen! Latinka majd neked panaszkodom!! :o))) Gyógyulj meg!!

    VálaszTörlés
  6. Amugy: mi az hogy nem mutathato ki az eredményük? Mi a nehezebb: egy jo képességü jo családi háttérrel rendelkezö gyereket felkésziteni ilyen-olyan versenyekre, vagy egy gyereket, aki talán nem olyan gyors eszü mint a társai és esetleg a szülei is egyszerü emberek akik nem tudnak segiteni( arrol hogy néha nem is akarnak nem is beszélve) a tanulásban, eljuttatni egy olyan szintre hogy le tud érettségizni?

    VálaszTörlés
  7. Na erről beszélek, amit Rira írt. Nálunk a suliban azokat a gyerekeket viszik versenyre, aki "Kíváló" képességű. A kisebb ismeretekkel rendelkező gyerekeket meg hagyják parlagon heverni. értem én, hogy egy jobb képességűvel jobb eredményt lehet elérni hamarabb, kevesebb munka befektetésével. de pont az "átlagos" képességű gyerekektől veszik el az esélyt, hogy megtapasztalja, milyen is egy verseny. Hogyan kell tanulni, viselkedni...és egy kis egészséges vizsgadrukk alakuljon ki benne.:-((( Arról meg már nem beszélek, hogy a helyi versenyeket ( ahogyan írtam is) a pedagógusok gyerekei nyerik sorra....:-((( És a lányomék osztályában 4 "tanárgyerek" is van. Mi már próbálhatunk akármit, sajnos nem sok esélyünk van semmire. A teritésre is mi szívvel-lélekkel készültünk ( nem én)...de sajna kevesek voltunk.:-(((

    VálaszTörlés
  8. Rita,rátapintottál a lényegre!! Ez az én szívfájdalmam már húst éve,csak már belefáradtam. Én érettségi tárgyat tanítok,ahol a leggyengébb képességű és leghanyagabb gyerekkel is eredményt kell felmutatni. Nem tudom felvenni a versenyt olyan kollégával,aki kiválaszt egy tehetséges,szorgalmas gyereket,és csak azzal foglalkozik,versenyezteti. Na mit gondolsz,ki a jobb,az elismert pedagógus? Hát persze,hogy az,aki versenyeredményt tud felmutatni. Én már többször feltettem a kérdést a főnöknek is,max. hümmögés volt rá a válasz,meg persze,persze,tudjuk,de... Csak én nem érzem,hogy elismerik az én munkámat is.
    Kétszeres bocsika,tipikos... :)) Egyébként ismered a véleményemet,nem mondtam újat,és vállalom ezentúl is.

    VálaszTörlés
  9. Csilla! Rita! Igazad van, és egyet értek sok mindenben,de... Sajnos a PISZKOS ANYAGIAK közbe szólnak a mi iskolánk esetében (de szerintem máshol is). Tehát a következőket képzeld el, az állam minden gyerekre küld egy egy bizonyos összeget (normatíva), ami már a tanárok bérére sem elég. Ehhez jön még az, hogy a normatíva teljes összegét az önkormányzat nem köteles átadni (mert önkormányzati iskola vagyunk, oda utal az állam). Ezek után NINCS PÉNZ semmire! Így ahogy mondom! Néha még a gáz, és áramszámlát se tudjuk kifizetni időben. Volt már olyan, hogy megfenyegettek, hogy kikapcsolják. Ezek után senkit nem tudunk díjazni, ha plusz munkát végez. Ha valaki mégis versenyeztet gyerekeket, akkor a következő problémák merülnek fel:
    1. a plusz órákat nem tudjuk fizetni
    2. az útiköltséget nem tudjuk fizetni
    3. a nevezési díjakat nem tudjuk fizetni
    Na most a jó szituált szülők (akik egyébként is könyvet vesznek a gyereknek, magánórára járatják .... stb.) kifizetik a fentiek egy részét. Így viszont a szegény, de tehetséges gyerekek elsikkadnak. Aztán SZÁMOS TANÁR (TISZTELET NEKIK!!) ingyen tartja az órákat. Az iskola mindenféle csavarokkal próbál pénzt keríteni .....stb. DE HOL VAN ITT AZ ESÉLYEGYENLŐSÉG????!!!!
    Ja és itt jön az, hogy gondoljatok bele, ha nincs pénz, csak azokat viszik versenyre, akit "érdemes", mert van esélye, a többire nincs pénz!! UGYE milyen gáz!!
    Más az iskola, hogy bizonyítsa kell a városnak,milyen sikeres kénytelen erőltetni az eredményeket, mert csak az OKLEVELEKET veszik valamibe.
    SAJNOS annak nincs értéke, ha valaki leérettségizik, vagy ne adj isten szerez egy szakmát. PEDIG HATALMAS MUNKA van mögötte, főleg a mai magyar családok esetében!!
    EZ VAN! A MAGYAR KÖZOKTATÁS ITT TART!

    VálaszTörlés